You are currently viewing Az oszteopátia története

Andrew Taylor Still, az oszteopátia megalapítója

Andrew Taylor Still amerikai orvost (1828-1917) a mai napig az oszteopátia megalapítójának tartják. Családjával az Egyesült Államok középnyugati részén élt.

Személyes élményei és sorscsapásai késztették arra, hogy új, kora szokásaitól eltérő gyógymódot keressen.

E keresés során Still többféle elméleti megközelítést és gyakorlati terápiát tanulmányozott. 

A kor gyógyítóit tanulmányozva arra volt kiváncsi, hogy ezek az emberek sikeresen tudnak-e gyógyítani és ha igen, akkor mi a sikerük alapja.

Intenzíven tanulmányozta az emberi test anatómiáját és a kutatásai alapján alakította ki azt a szemléletet, hogy a myofasciális struktúrák működési zavara akadályozza a keringést és az idegek működését, ami betegségekhez vezet.

Andrew Taylor Still erre az ötletre alapozva dolgozott ki egy rendkívül hatékony kezelési módszert és nevezte el oszteopátiának.

Az orvostudomány A.T. Still korában

Andrew, egy metodista prédikátor és orvos fia szüleivel és négy testvérével Kansasba költözött. 

Az orvostudomány abban az időben nagyon kezdetleges volt. Fontos módszerek voltak a különféle érvágások, lecsapolások valamint a gyógyszerek alkalmazása, amelyek többnyire súlyos mellékhatásokkal jártak. Például ópiumot, morfiumot és alkoholt használtak fájdalom kezelésére, digitáliszt szívelégtelenségre vagy higanyt tartalmazó anyagokat fertőzésekre.

Az ezekkel az anyagokkal végzett kezelések következményei gyakran szenvedélybetegségek, haj- és foghullás, neurológiai károsodások voltak, vagyis a kezelések invazívabbak és veszélyesebbek voltak, mint maguk a betegségek.

Ezen kívül még számos esemény járult hozzá ahhoz, hogy A. T. Still végül mégis talált egy másik gyógymódot:

1864-ben három gyermeke agyhártyagyulladásban halt meg. Ez tragédia volt Still számára mint orvos és mint apa is. Gyermekeinek nem tudott segíteni a klasszikus orvoslás módszereivel. Az azonban, hogy ő, a felesége és egy másik gyermeke nem kapta el az erősen fertőző agyhártyagyulladást, megerősítette abban a meggyőződésében, hogy az egészséges embernek egyszerűen megvan az ehhez szükséges védekező képessége. 

Arra a következtetésre jutott, hogy a korabeli allopátiás gyógyászat bizonyára rossz úton jár. Ezt a hitet erősítette az a tény, hogy bátyja alkoholista lett egy alkoholalapú gyógyszer bevétele után.

Keresd az egészséget!

Ettől a pillanattól kezdve Still intenzíven foglalkozott az „egészség” fogalmával. Úgy vélte, hogy a Teremtő az embereket egészséges életre alkotta, és a betegség nem lehet normális állapot.

Ezzel párhuzamosan az oszteopátia kidolgozása során Still a legnagyobb aprólékossággal tanulmányozta az emberi anatómiát – nem könyvekből, hanem holttesteken – saját felfogásán keresztül. Tette ezt azzal a meggyőződéssel, hogy itt kell megtalálnia az egészség kulcsát.

1874. június 22-én végre felfedezett egy új kezelési elvet. Ez a felfedezés jelentette számára az oszteopátia születését.

Az oszteopátia születése

Egy alkalommal barátjával sétált a városban és találkozott egy édesanyával, akinek három kisgyermeke volt. Azonnal felismerte, hogy az egyik gyereknél vérhas alakult ki, ami akkoriban biztos halált jelentett.

A gyermeket a karjába vette, és az egyik kezével úgy kezelte a gerincet és a gerinc izmait, mint a csontrakók (bonesetter). A másik kezét a gyermek hasára helyezte, és figyelte az ott lévő szöveteket. Rövid idő elteltével észrevette, hogy a paravertebralis izmok ellazulásával egy időben a gyermek hasának perisztaltikája is javul. Still önéletrajzában írja, hogy rajta kívül még 17 gyermeket mentett meg a haláltól ezzel a módszerrel.

Ez az esemény egy csapásra ismertté tette Still-t és unortodox kezelési módszerét. Úgy döntött, hogy újfajta megközelítését más egészségügyi szakemberek számára is elérhetővé teszi, és elkezdett oszteopátokat képezni.

1892 májusában megalapította az American School of Osteopathy-t a Missouri állambeli Kirksville-ben.

Egy híres tanítványa: John Martin Littlejohn

Néhány évvel később egy John Martin Littlejohn nevű férfi kezelést kért A.T. Stilltől. 

J. M. Littlejohn skót származású volt, Glasgowban született 1867-ben. Kezdetben teológiát tanult, majd elvégezte a jogi és az orvosi egyetemet is. Később, 1892-ben Amerikába utazott és politika tudományt tanult a Columbia Egyetemen.

Mivel Still kezelése áttörő siker volt számára, Littlejohn úgy döntött, hogy Kirksville-ben oszteopátiát fog tanulni, ahol 1900-ban Doctor of Osteopathy (DO) végzettséget szerzett.

A 20. század elején J. M. Littlejohn visszatért Angliába, és 1917-ben Londonban megalapította a “British School of Osteopathy”-t.

Ez jelentette az oszteopátia kezdetét Európában.

Facebook