You are currently viewing Mi az oszteopátia?

“Az oszteopátia filozófiájának megvalósítása egy manuális diagnosztikai és kezelési koncepcióban, amelyben az ember és nem a betegség áll a középpontban. Holisztikus megközelítés, melynek célja a szervezet autoregulációjának serkentése.” (Andrew Taylor Still, az oszteopátia alapítója)

Az oszteopátia egy olyan terápiás módszer, ahol az alapos anatómiai, élettani, kórtani ismeretekre alapozva, a fejlett manuális készségeken keresztül képesek vagyunk precíz állapotfelméréseket és kezelési metódusokat alkalmazni, amik segítik a szervezet öngyógyító mechanizmusait aktivizálni. 

Amennyiben szeretnénk elhelyezni a különböző gyógyító eljárások között, akkor ez egy olyan kiegészítő terápiás módszer, ami a többi egészségügyi szakmával (pl. orvosok, gyógytornászok) együttműködve képes a páciens életminőségén javítani. 

Ahhoz, hogy egy oszteopát megalapozott döntést tudjon hozni a kezelésekkel kapcsolatban, szüksége van részletes klinikai ismeretekre, mely alapján meg tudja határozni, hogy egy adott probléma beletartozik-e a kompetenciájába vagy pedig szakellátást igényel. 

Mit lehet kezelni oszteopátiával?

Oszteopátiával a szervezet funkcionális zavarait tudjuk kezelni. 

Ez azt jelenti, hogy nincs kimutatható szöveti sérülés, mint például szakadás, törés vagy akár fekély, ami orvosi ellátást igényelne viszont a szervezet nem tudja megfelelően ellátni funkcióját és fájdalmak, mozgástartomány beszűkülések, emésztési problémák stb. jelennek meg. Ezekben az esetekben az oszteopátiával hatékonyan tudunk segíteni a pácienseknek. 

Ezeknek a rosszul funkcionáló (diszfunkciós) területeknek a kezelésével az alábbi panaszok esetén az oszteopátia hatékony kiegészítő terápiaként szolgálhat:

  • Mozgásszervi fájdalmak, csökkent mozgástartományok
  • Testtartási problémák
  • Emésztési, keringési, légzési és kiválasztási problémák
  • Fejfájás, szédülés, fülzúgás
  • Zsibbadások, kisugárzó fájdalmak

Prevenció:

Az oszteopátiát rendszeresen alkalmazva még a panaszok megjelenése előtt feltérképezhetőek a szervezet azon területei, amelyek funkciója megváltozott. A kezelésekkel megelőzhetjük, hogy ezek a területek az idő előre haladtával a testben olyan kompenzációkat hozzanak létre, melyek később panaszokhoz vezethetnek. 

Hogyan kezel egy oszteopát?

Az oszteopát kezeléseknek a célja, hogy visszaállítsa egy terület megfelelő keringését, idegellátottságát, az ízületek, szervek vagy akár idegek megfelelő mozgását. Ezekkel javítja a szervezet autoregulációját és segíti az érintett területnek a működését összhangba hozni a test többi részével. 

Minden kezelés egy állapotfelméréssel kezdődik, ahol feltérképezi azokat a területeket a testben, amelyeknek a funkciója megváltozott. Nagyon gyakori, hogy a panaszos terület csak egy távolabbi problémára adott kompenzációs mechanizmus következménye.

Ezután az érintett területtől függően kezeli a kötőszöveteket, mobilizálja az ízületeket, segíti a szervek szabad mozgását, javítja a légzésfunkciót, serkenti a vénás- és nyirokáramlást, kezeli a craniális rendszert vagy mobilizálja az idegeket. 

A kezelés után visszaellenőrzi, hogy a kívánt változások létrejöttek-e? Ezután időt hagy a testnek, hogy a mindennapi életben, a mozgáson keresztül ebben az új, megváltozott környezetben visszanyerje funkcióját és ezáltal a panaszok csökkenjenek vagy akár el is múljanak.

“Find it, fix it and leave it alone” (A.T. Still) 

Oszteopátia képzés Magyarországon  >>>

Oszteopátia kezelések >>>

Facebook