You are currently viewing Parietális oszteopátia

Az oszteopátia területei: Parietális oszteopátia

A parietális oszteopátia az oszteopátia egyik részterülete a craniális és a viscerális oszteopátia mellett.

A mozgásrendszer az emberi test tartó- és mozgató rendszere. A parietális oszteopátia ennek a rendszernek az egyes struktúráiban és azok interakciójában keresi a rendellenességeket, és igyekszik ezeket manuálisan helyreállítani.

Kezeli és viszgálja az ízületeket, izmokat, inakat, szalagokat és fasciákat.

Az emberi csontváz magában foglalja a csontokat, a gerincet és az ízületeket, valamint tágabb értelemben a szalagokat is. Az izomrendszerbe az izmok mellett az inak, ínhüvelyek és az izmokat körülvevő finom kötőszöveti membránok (fascia) is beletartoznak. A fasciák az izmokat, csontokat és szerveket körülvevő kötőszövethez tartoznak, amelyek egységes hálózatként megtalálhatóak az egész testben és kapcsolatokat hoznak létre az egymástól távol eső testrészek között. Az idegrendszerrel való összetett kapcsolat miatt a mozgásrendszer lehetővé teszi az emberi test számára a testtartás és a mozgás fenntartását.

A helytelen vagy túlzott stressz, de a stressz hiánya is megzavarhatja a csontok, izmok és ízületek funkciói közötti egyensúlyt. A parietális oszteopátia felismeri és kezeli az ilyen egyensúlyhiányt. Számos területen alkalmazzák, például sport- vagy baleseti sérüléseknél, testtartási problémáknál vagy különböző mozgásszervi panaszoknál. 

Például balesetek vagy túlterhelések következtében a fascia megsérülhet, ami összetapadásokat hozhat létre a kötőszövetben. Ez fájdalmas feszültséget okozhat, és legrosszabb esetben akár krónikus következményekkel is járhat.

A parietális oszteopátia lehetővé teszi az izom-csontrendszeri rendellenességek feltárását és kompenzálását. Az oszteopátia megalapítója, Andrew Taylor Still amerikai orvos a 19. században fedezte fel, hogy az ízületi blokkok feloldásával serkentheti a szervezet öngyógyító erejét.

Egy oszteopátnak szüksége van a mozgásrendszer felépítésének és funkcióinak alapos ismeretére, mert a tünetek helye gyakran nem azonos a kiváltó ok helyével. Például egy blokkolt nyaki csigolya szédülést vagy fülzúgást okozhat.

Különféle technikák állnak rendelkezésre a parietális oszteopátiában a kezelésre. Alkalmazhat myotenzív technikákat (izomenergia technikák), amelyek felszabadítják az ízületi blokkokat, gyengéd kézi mobilizálást vagy akár impulzussal történő manipulációt is. Mindenki ki tudja alakítani a tanult technikákból a saját kezelési stílusát, mely alkalmazkodik a kezelő habitusához és testalkatához valamint a páciens állapotához.

A parietális oszteopátia felszabadítja az ízületi blokkokat, csökkenti az izmok feszültségét, felismeri és kezeli a különböző feszültségeket a mozgásrendszerben és oldja a kötőszöveti összenövéseket. 

A kezelés eredményessége esetén a test visszatérhet egy egészséges és fájdalommentes testtartásba, a mozdulatok harmonikusabbak lesznek, a feszültségek pedig tartósan enyhülnek.

Facebook